Çin Turları öncesi aşağıdaki sorulara mutlaka göz atın!
1. Çin Nerededir?
Asya kıtasının ikinci ve Dünya’nın 3’üncü büyük ülkesidir. Orta Asyadan Büyük Okyanus (Pasifik Okyanusu)’na kadar uzanan bir Doğu Asya ve Uzak Doğu ülkesidir. Başkenti Pekin’dır.
2. Çin T.C. vatandaşlarından vize istiyor mu? Para birimi nedir?
T.C. vatandaşları vizeye tabidir. Para birimi Yuan (Renminbi) (CNY)dır.
3. Çin’de etnik gruplar, dil ve din nasıldır?
Dünya’nın en kalabalık ülkesidir. Nüfusun %90’dan fazlasını Han Çinlileri oluşturur. Ülke sınırları içerisinde, çoğu sınır dışında bir uzantısı olmayan 56 farklı etnik grup yaşamaktadır. Tarih içerisindeki işgaller ve göçlerle Çin Halk Cumhuriyetine katılmış olan etnik gruplar arasında Uygur Türkleri, Kazaklar, Kırgızlar, Tacikler, Özbekler, Tatarlar, Mançular (Mançuryalılar), Moğollar, Tibetliler, Koreliler, Ruslar bulunmaktadır. Bu etnik grupların çoğunun kendi dilleri olmakla beraber ülke nüfusunun %70’i Mandarin lehçesi konuşmaktadır. Çin filozofisi, San Jiao (Üç Öğreti) Konfüçyüsçülük, Taoizm ve Budizm’in harmanlanmasına dayanır. Etnik inanışların yanında Hristiyanlık ve Müslümanlık da küçük yüzdeler ile kabul görmektedir; Çin nüfusu düşünüldüğünde bu küçük yüzdeler milyonları ifade eder.
4. Çin’de iklim nasıldır?
Yüz ölçümü bakımından Dünyanın 3’üncü büyük ülkesi olan ülke topraklarında pek çok coğrafi oluşum farklı iklim kuşakları yaratır. Asya içlerindeki sınırlarında Altay, Tien Shan, Pamir, Hindikuş, Karakurum ve Himalaya dağları, 8000 metre irtifanın soğuk dağ iklimi, Gobi ve Taklamakan gibi sıcak ve kuru çöl iklimi, Güney ve Doğu Çin Denizi ve Sarı Deniz gibi Pasifik Okyanusuna doğru yaklaşıldıkça ılıman, sub-tropik ve tropik, yağışlı Muson iklimi hakimdir.
5. Çin kültürü nasıldır?
Tarihin en eski kültürlerinden biri olması, kapladığı coğrafi alanın genişliği ve bu kültürle yaşayan nüfusun fazlalığı dolayısıyla geleneksel Çin kültürü Dünya’nın en etkili kültürlerindendir. İmparatorluk Sarayı’nın kaligrafi, şiir ve resim sanatlarının daha üstün olduğunu kabul etmesine rağmen edebiyat, müzik ve görsel sahne sanatları da çok gelişmiştir. Batı dünyasında sadece teknik ve taktiklerden ibaret olan askerliği, dövüş yada savaş sanatlarına dönüştürmüşlerdir. Çin Halk Cumhuriyetinin kuruluşundan sonra kültürel aktiviteler komünizm etkiler katılarak devam etmiş ve devrim sırasında zarar gören kültürel varlıklar onarılmıştır.
6. Çin mutfağı nasıldır?
Çin mutfağı binlerce yıllık tarihi içerisinde bölgelere ve etnik gruplara, mevsimlere, imparatorluk modalarına göre gelişmiş, komşu ülkeler, işgal edilen topraklar ve göçmenlerin getirdiği pişirme teknikleri ve yiyecek malzemeleriyle zenginleşmiş, modern dönemlerde ise deniz aşırı ülkelere taşınmış ve yerel damak tadına uygun şekilde evrimleşmiştir. Temel malzeme pirinçtir. Domuz eti geleneksel olarak ülkede en çok tüketilen et cinsidir. Baharatlar da yemeklerin ayrılmaz bir parçasıdır. Yerel köy ocaklarından, İmparator mutfağının her biri ayrı tarifler üzerinde uzmanlaşmış aşçılarına ve günümüzün kutulanmış eve servisine Çin yemeği Dünya’nın en çok tüketilen yemeğidir.
7. Çin’de doğa ve vahşi yaşam nasıldır?
Pandaların anavatanıdır ve mega biyolojik çeşitlilik bakımından, Brezilya ve Kolombiya’nın ardından Dünya 3’üncüsüdür. Güney Çin kaplanı, kahverengi kulaklı ve altın sülünler, Çin timsahı, beyaz bayrak yunusu, kızıl taçlı turna gibi yüzlerce Çine özgü endemik türle beraber 34500’de fazla farklı tür hayvan ve bitki ülkenin kapladığı geniş topraklarda yaşamaktadır. Dünya’daki 8 biocoğrafi bölgeden 2’sini, palearktik ve indomalaya ekolojik kuşaklarını geniş yüz ölçümünde buluşturan Çin, 150 milyon hektar yani topraklarının %15’ini doğa koruma bölgesi ilan etmiştir.
8. Çin Turları sırasında görülmesi gereken yerler nelerdir?
Çin Turları için olmazsa olmaz Çin Seddi dışında, başkent Pekin’de, İmparatorluk Sarayı, Yasak Şehir, Yazlık Saray, Cennet Tapınağı, Yonghegong Tibet Manastırı, Tiananmen Meydanı gibi tarihi mekanlar haricinde Pekin Ulusal Olimpiyat Stadyumu ve su Sporları Merkezi de çağdaş mekanlardır. Şian (Xi’an) şehrinde Terrakotta Ordusu yada Toprak Askerler, Müslüman mahallesi ve Ulu Cami, Çan ve Davul Kulesi (Bell and Drum Tower) görülmeye değer yerlerdendir. Çin’in Venedik’i Suzhou ve “Ağların Efendisi Bahçasi” (Master of the Nets Garden) ve Yangtze Deltasının modern merkezi Şangay, kolonial rıhtım Bund, Nanjing caddesi, Yeşim Buddha, Doğu İncisi Kulesi (Oriental Pearl Tower) en bilindik turisik yerlerdendir. Çin Turları sırasında Uzakdoğu sinemasının vazgeçilmez teması Shaolin manastırı Zhengzhou şehrindedir ve Pagoda Ormanı mutlaka gezilmelidir. Yunnan bölgesinde Kunming şehrinde, Yeşil Göl Parkı, Taş Ormanı, Dali’de Erhai gölü, Xizhou, Cang Shan Dağları, “3 Pagoda”, Lijiang’da Naxi halkı ve müzik dinletileri, Yangtze Nehri’nin açtığı Kaplan Atlama Boğazı (Tiger Leaping Gorge), Kara Ejder Havuz Bahçesi (Black Dragon Pool Garden), Yeşim Ejder Karlı Dağ, Shangri-La olarak bilinen Zhongdian ve Songzanlin Manastırı, Zhuang halkının yaşadığı Hua Shan ve kayalık uçurumlara boyanmış 2000 yıllık duvar resimleri, Dong halkının evi olan Chengyang, Zhuang, Yao ve Bai halklarının köylerinin bulunduğu ve Ejder Sırtı diye bilinen Longji Pirinç Terasları, Yangshuo’nun doğal güzellikleri tercih edilen seyahat rotalarındandır. Hareketli Hong Kong şehrinde Stanley Pazarında pazarlıkla alışveriş yapmalı, Lantau Adasını ve Victoria Tepesinde gün batımı görmelisiniz. İpek Yolu’nun bir parçası olan Dunhuang ve Magao Mağaraları (Magao Grottoes), Mingsha Kumulları, Asya’nın en alçak noktası Turpan ve anti Karez su sistemleri, Uygur Türklerinin yaşadığı ve Tanrı Dağları (Tien Shan)’nın manzarası altındaki, Sincan (Xinjiang) bölgesinin başkenti Urumqi ve Cennet Gölü’nü gezilebilir. İpek Yolu rotasının Çin Halk Cumhuriyeti’ndeki son durağı Kaşkar’dan önce Taklamakan Çölü kenarında küçük bir kasaba olan Hotan, Siyah ve Beyaz Yeşin nehri sularıyla beslenen Tarım Havzası’nın vahalarından biridir. Jiuzhaigou, Huangshan, Yu Bahçesi, Taipei binası, Li Nehri, Kawloon Duvarlı Şehir, Lamma Adası, Chongqing Panda Üretme Merkezi, Çin Turları sırasında mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
9. Çin Turları esnasında yapılabilecek aktiviteler nelerdir?
Çin Turları sırasında ilgi alanınıza göre; Çin Seddi’nden aşağıya toboggan kızağı, tekne gezileri, şnorkel ve tüplü skuba dalışı (scuba), rafting, rappelling, kürekli sörf, sörf , dağ bisikleti, kano, deniz kanosu (kayaking), bambu rafting, geleneksel Çin masajı, akapunktur, kupa çekme, kaplıca ziyareti, doğa ve orman yürüyüşleri, dağcılık, yüksek irtifa tırmanışı, atlı ve develi geziler, kuş gözlemi, 4×4 araçlarla kumul gezileri, gökyüzü dalışı (paraşütle atlama), bungee jumping, Panda koruma bölgeleri yada yerel halkın yararına gönüllü projeler gibi aktiviteler yapılabilir.
10. Çin Turları hakkında bilmek istediğiniz diğer şeyleri siz sorun, biz söyleyelim : )
Çin’e Nasıl Gidilir? Geographika ile katılabileceğiniz Çin Turları için burayı tıklayınız!
Geographika Facebook sayfasını takip etmeyi unutmayın!